Hijswerkzaamheden

 

Tilwerk is een veelvoorkomend en essentieel onderdeel van veel banen, zoals magazijnwerkzaamheden, onderhoud en reparatie, tuinieren, timmeren, landbouw en bouw. Hefapparatuur kan stationair of mobiel zijn; handmatig of elektrisch of hydraulisch aangedreven. In alle gevallen is veilig werken met hef- of hijsmachines noodzakelijk om zowel de bediener als anderen die bij de operatie betrokken kunnen zijn, te beschermen. Veilig werken met hef- of hijsmachines betekent anticiperen op risico's en ervoor zorgen dat te allen tijde veilige werkmethoden worden gevolgd. Hier kan je terecht voor hijswerkzaamheden professionele service. Dit artikel geeft informatie over veilig werken met hef- of hijsmachines en de voorzorgsmaatregelen die bij het gebruik van deze apparaten moeten worden genomen.

Soorten hef- of hijsmachines

Hefapparatuur die wordt gebruikt om mensen of voorwerpen te vervoeren, wordt een "hefmachine" of "takel" genoemd. Het hefvermogen van een machine wordt gemeten in ton (1 ton = 1000 kg). Er zijn twee hoofdtypen hefmachines: statische en dynamische.

Het statische type hefmachine wordt gebruikt voor het heffen van voorwerpen die geen beweging hebben, zoals zware zakken cement, boomstammen, enz. Statische machines worden ook wel statische takels genoemd.

Een dynamisch type hefmachine kan voorwerpen verplaatsen die in de lucht hangen. Het meest voorkomende type lift is een bovenloopkraan. Andere soorten liften die soms in de bouw worden gebruikt zijn de hoogwerker, de vorkheftruck en de emmerlift.

Waarom je altijd veilig moet werken als je hijst of tilt

Wanneer u werkt met een hijs- of hefmachine, hebt u de controle over de beweging van de last. Daardoor bent u verantwoordelijk voor de veilige werking van de machine. Maar wat als er iets misgaat? In het ergste geval kan de hijsmachine het begeven, waardoor de last valt en de bediener of anderen gewond raken.

Een ander risico van het werken met hefmachines is de kans op een elektrische schok. Dit kan gebeuren als de bediener een ongeschikte schoen draagt of als de kleding aan de machine blijft haken. Om deze risico's te vermijden, werk altijd veilig bij het hijsen of heffen.

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van hef- of hijsmachines

Voordat u met een hef- of hijsmachine gaat werken, moet u de handleiding van de machine raadplegen en ervoor zorgen dat u op de hoogte bent van de juiste bedieningsprocedures.

Conclusie

Het heffen of laten zakken van zware lasten is een essentieel onderdeel van veel banen, zoals in de bouw, de mijnbouw en het vervoer.

Veilig werken met hef- of hijsmachines betekent anticiperen op risico's en ervoor zorgen dat te allen tijde veilige werkmethoden worden gevolgd. Dit artikel geeft informatie over veilig werken met hef- of hijsmachines en de voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen bij het gebruik van deze apparaten.